Uw dierenarts in Voorburg sinds 1982 (voorheen WHG Roest)

Bel ons voor advies op 070 387 08 93 
Parkweg 211, 2271 BA | Voorburg
info@dierenkliniekparkweg.nl


Betrokken zorg: Wij nemen de tijd voor u en uw huisdier

Expertises

Bij Dierenkliniek Parkweg kunt u terecht voor vele behandelingen. Bekijk hieronder al onze expertises.

 • Interne diergeneeskunde Interne diergeneeskunde

  Interne diergeneeskunde is het diagnosticeren en behandelen van ziekten van de interne organen van een dier. 

  Lees meer
 • Radiologie: Echo | Röntgen Radiologie: Echo | Röntgen

  Voor zowel röntgenfotografie als echografie kunt u bij Dierenkliniek Parkweg terecht.                                                               

  Lees meer
 • Preventieve diergeneeskunde Preventieve diergeneeskunde

  Denk bijvoorbeeld aan (jaarlijkse) gezondheidscontrole bij de vaccinatie maar ook bijv. advies over mondhygiène.

  Lees meer
 • Chirurgie | Operaties Chirurgie | Operaties

  De kliniek beschikt over een modern ingerichte operatiekamer. Op iedere werkdag worden chirurgische ingrepen uitgevoerd.

  Lees meer
 • Tandheelkunde Tandheelkunde

  De tandheelkunde bevat alle problemen die ontstaan met betrekking tot de mond en het gebit. 

  Lees meer
 • Jaarlijkse controle en vaccinatie van uw konijn(en) Jaarlijkse controle en vaccinatie van uw konijn(en)

  Uitnodiging jaarlijkse controle en vaccinatie van uw konijn(en):

  Het is weer tijd voor de (half)jaarlijkse vaccinatie van uw konijn. Vanwege de nieuwe variant van de konijnenziekte VHD is het vaccinatie schema anders dan vorige jaren. Hierbij even de mogelijkheden op een rij:

  Myxomatose en VHD*
  Jaarlijks vaccineren wij tegen de virusziekten VHD en Myxomatose. Deze vaccinatie geeft meteen na de inenting een jaar lang bescherming tegen beide virussen (zonder booster/herhaling).

  VHD-2*
  Sinds de uitbraak van VHD-2 vorig jaar bieden wij de mogelijkheid uw konijn te beschermen tegen dit virus. Het sinds kort geregistreerde vaccin Eravac hoeft niet geboosterd te worden bij konijnen vanaf 10 weken oud. Echter, dit vaccin geeft maar een half jaar bescherming tegen VHD-2. De vaccinatie voor VHD-2 en Myxomatose-VHD kunnen tegelijkertijd gegeven worden.

  Afspraak maken: woensdagmiddag 29 maart en vrijdagavond 31 maart
  Indien u uw konijn wil laten vaccineren kunt u ons bellen (0703870893) of mailen ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) voor een afspraak. Wij reserveren bepaalde dagdelen voor de konijnenvaccinaties. Uiteraard wordt uw konijn eerst nagekeken en gewogen voordat het de vaccinaties krijgt. In verband met het bestellen van de juiste hoeveelheid vaccinaties is het prettig als u bij het maken van de afspraak aangeeft voor welke combinatie u kiest.


  Met vriendelijke groet,
  De medewerkers van Dierenkliniek Parkweg


  Meer uitleg over de betreffende virussen:


  Myxomatose:
  Myxomatose is een virus dat wordt overgedragen door stekende insecten, zoals muggen en konijnenvlooien. Besmetting treedt ook op via direct contact met een ziek dier of bijvoorbeeld besmette urine.
  Zieke konijnen krijgen typische verdikte oogleden, oren en geslachtsdelen. Door secundaire infecties ontstaat snot en evt. longontsteking. De dieren zijn door de zwellingen blind en benauwd.. Bijna alle konijnen zonder behandeling zullen overlijden. Met zeer intensieve zorg zijn de overlevingskansen iets groter.

  VHD1 en 2:
  VHD staat voor Viral Hemorrhagic Disease (ook wel VHS (Viral Hemorrhagic Syndrome) of RHD (Rabbit Hemorrhagic Disease) ). Na besmetting met dit virus kan het konijn zeer snel overlijden, in sommige gevallen al voor enig ander ziektesymptoom optreedt, omdat er overal in het lichaam bloedingen ontstaan. Als het ziekteverloop langzamer is dan wordt het konijn depressief, suf, benauwd, koortsig en stopt met eten, uiteindelijk overlijden de meeste konijnen aan deze ziekte.


  Het virus verspreidt zich voornamelijk via de urine van zieke konijnen, maar ook door besmette ontlasting en ander besmet materiaal (zoals kooien, voederbakken en drinkflesjes, geplukt gras/groente uit groentetuintjes) kan het overgebracht worden. Overdracht vindt ook plaats door direct onderling contact tussen konijnen en door stekende insecten. Sinds december 2015 is er in Nederland sprake van een uitbraak van een variant van het VHD virus, het zogenaamde VHD-2 virus. Deze ziekte lijkt sterk op VHD1 alleen het verloop is vaak wat langzamer. De huidige enting die jaarlijks gegeven wordt (Nobivac Myxo-RHD) geeft geen bescherming tegen deze variant. Daarom bieden we vanaf dit jaar een halfjaarlijkse vaccinatie aan met Eravac om konijnen ook tegen dit virus te beschermen.

  De faculteit Diergeneeskunde adviseert de volgende maatregelen om verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen:

  • Voer geen (vers) gras of groente van buiten (moestuin) aan uw konijn. Kijk ook uit met het voeren van hooi of kuilvoer waarvan u vermoedt dat wilde konijnen er bij kunnen zijn gekomen.

  • Voorkom direct contact van uw konijn met konijnen uit het wild. Als er wilde konijnen in de buurt van uw huis voorkomen kunt u overwegen om uw konijn (tijdelijk) binnen te huisvesten. Neem ook geen zieke konijnen uit het wild mee naar huis.

  • Goede (hand)hygiëne is belangrijk om verspreiding van het virus te beperken; was uw handen extra goed met water en zeep vóór en na het voeren en verzorgen van uw konijn.

  • Pas op met besmette konijnenveldjes (besmet met urine van wilde konijnen). Via uw schoeisel kan het virus verspreid worden. Houdt u uw konijnen binnen? Wissel van schoeisel bij het naar binnen gaan. Houdt u uw konijnen buiten, bijvoorbeeld in een ren in de tuin? Dan kunt u daar het beste andere schoenen dragen dan dat u op straat draagt. Laat uw konijnen in ieder geval niet in contact komen met schoeisel waarmee u over mogelijk besmet terrein heeft gelopen.

  • Aangezien stekende insecten ook een rol kunnen spelen in de verspreiding, kan een goede insectenbestrijding ook bijdragen aan vermindering van het risico.

  • Laat bij acute sterfte onder uw konijnen een pathologisch onderzoek uitvoeren.

  • Treft u dode wilde konijnen aan? Meld deze dan bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) via hun website www.dwhc.nl/report.html.